Je popoldanski počitek res obvezen pri otrocih?

SPANJE

‘Najpomembnejši ritual za zdrav, duševni razvoj posameznika.’

Spanje pri otrocih je nujno potrebno, prav tako popoldanski počitek, saj otrokova podzavest med spanjem najbolj miruje in ima čas za predelavo občutkov in doživetij tistega dne in se le tako lahko spočije in umiri.  Prav tako se med spanjem sprošča naveč rastnega hormona, kar je ključno za otroka, ki se še razvija. Spodaj sta priporočili za količino spanja pri otrocih glede na starost in je potem na starših oziroma varstvu kako se to razporedi.

OTROCI OD 3-5 LET: 10-13 UR SPANJA

OTROCI OD 6-13 LET: 9-11 UR SPANJA

KAKO OTROCI LAŽJE/HITREJE ZASPIJO?

  1. Športna Aktivnost – otroci, ki so čez dan športno aktivni ponoči veliko lažje in hitreje zaspijo, saj je njihovo telo izčrpano (to lahko opazite tudi, ko se peljete domov iz izleta – ponavadi otroci v avtu zaspijo v 3 sekundah).
  2. Dnevna rutina – otroci si zelo hitro zapomnijo dnevno rutino in stvari s katerimi povezujejo dogodke, zato lahko to uporabimo tudi za pred-večerno rutino, ki nam omogoči, da otroka pripravimo na spanje.
  3. Ninica – dokazano je, da ninice pomagajo, da otroci lažje zaspijo, še posebaj, če so na njo že navezani.
  4. Elektronske naprave – otroci naj bodo brez elektronskih naprav (televizije, telefonov, igric…) vsaj 1 uro pred spanjem.

Pridruži se klubu junaških staršev

In bodi med prvimi, ki prejmejo naše novice o vzgoji srečnih otrok, s teboj delimo zanimiva predavanja s področja vzgoje otrok, gibalne aktivnosti in še veliko več…

Share on facebook
Deli Na Facebook
Share on email
Deli na e-mail